Planinarski pohod za Novu godinu Planine Istre: Učka i Ćićarija 31. prosinca 2010. - 2. siječnja 2011.

Vrijeme: s malo oblaka i vjetra, te malo snijega, hladno, ugodno za planinarenje.
Prisutni planinari: Klement, obitelj Gubijan: Željko, Natalia, Dea i Luka, obitelj Radetić: Goga, Siniša i Gea, Ivana iz Osijeka, Karolina, Ivana, Jasna, Anica, Jadranka, Duc, Đuro, Franjo, Goran, Boca, Dejan


31.12.2010.
Pošli iz Vrbovca u 6:00 h opremljeni svim potrebnim: ićem, pićem i naravno dobrom voljom. Već po ustaljenom rasporedu u 7:00 h nam se na prvoj benzinskoj poslije naplatnih kućica pridružuju zagrebčani. Krećemo put Rijeke sa stankom na Vratima Jadrana i prije tunela Učka skrećemo u Veprinac i dalje prema Poklonu. U Pansionu Učka budimo osoblje da nam skuha kavicu prije uspona na sam vrh Vojak (1396 m). U 11 h počinje uspon kojega smo svi lako svladali, a nagrada je bio uistinu predivan pogled sa vidikovca na Vojaku. Nakon povratka na Poklon krijepimo se u planinarskom domu kuhanim vinom i čajem. Krećemo put Skitače, preko Labina i nakon nekoliko skretanja u tuđa dvorišta nešto malo poslije 17 h dolazimo u dom na Skitači gdje nas dočekuju ljubazni domaćini. Vatrica na otvorenom ognjištu već priprema žar za našu večeru i svatko uz svoje zaduženje baca se na pripremu novogodišnje večere: roštilj, restani krumpir, salate, kolači...prava novogodišnja gozba. Samu novu dočekali smo na vrhu ponad Skitače s pogledom na cijelu Istru, Kvarner i okolne otoke. Zadovoljni usnuli smo slatke snove dok su neki tulum nastavili do zore.

1.1.2011.
Nakon kasnog doručka krenuli smo put Brseča, kamenog grada na hridi mora. On nam je polazišna točka za osvajanje vrha Sisola (835 m). Uspon je trajao 2 h bilo da smo išli lijepo markiranom stazom ili kroz žbunje i šipražje, ali na vrhu smo se složili da je pogled predivan. U dom se žurili i nismo jer je Natalija pristavila prefini gulaščić za okrjepu. Franjo je taj dan preskočio planinarenje i krenuo put mora u ribičiju i sa 9 riba nas počastio kasnom drugom večerom. Na reprizu dočeka smo pošli i opet na vrh ponad Skitače. I opet nakon toga zadovoljni zaspali.


2.1.2011.
Krenuti nam je put doma. Ali prije toga pošli smo na izvor Sv. Lucije, zaštitnice vida oprati oči, koji se nalazi na prekrasnom vidikovcu blizu samog mjesta Skitača. Legenda kaže da je Sveta Lucija htjela da joj se na tom mjestu izgradi crkva, no kako crkva nije izgrađena ona je proplakala i na tom mjestu postoji izvor vode koji ne presušuje niti za sušnih ljetnih dana. Oprostivši se sa našim domarima Livijom i Suzanom uz jedno samo doviđenja, krenuli smo prema selu Brgudcu koje će nam biti polazna točka za dom na Koritima, a nekima i za Veliki Planik (1273 m). Dok je većina ostala u domu, Jasna, Ivana, Goga, Anica, Duc, Đuro i Goran krenuli smo na Planik, grebenom Ćićarije. Sa vrha pogled se vinuo prema Učki i okolnim vrhovima. Vratili smo se u Brgudac te lagano krenuli kući svi puni duhovnog zadovoljstva kojim smo se ispunili u ova tri dana.