Povijest društva

Planinarsko društvo Vrbovec osnovano je na prvoj osnivačkoj skupštini dana 6. lipnja 1975. godine. Pokretači ideje o osnivanju društva bili su Mijalić Jadranko, Zukanović Krešo i Petrunić Mladen. Za predsjednika društva bio je izabran Mijalić Jadranko, za tajnika društva Zebić Boris, a blagajnik je bio Bešan Stjepan.

Društvo je osnovano s ciljem promoviranja planinarstva i planinarskog duha, upoznavanja ljepota prirode i planina, markiranja staza i planinarskih putova, sudjelovanja u izgradnji planinarskih domova, organiziranja planinarskih izlete, prvo rekreativnog tipa, a kasnije i težih i zahtjevnijih pohoda.

U to vrijeme društvo je brojalo 31 člana. Aktivni članovi su bili, osim upravnog odbora, Duron Zvjezdan, Pišćetek Jasenka, Kos Stjepan, Jonjić Milivoj, Srebačić Željka, Petrunić Zlatko, Džaja Zlatko, Delić Pero, Drvenkar Željko, Čaušević Vlado, Antonić Ivica, Jonjić Milena, Ruga Velimir, Šala Marijan i Kolundžija Dušan.

Nakon stanke od nekoliko godina u Vrbovcu se ponovo rađa ideja o obnavljanju planinarstva, a glavni nositelj te ideje je Željko Gubijan i danas vrlo aktivni član društva i njegov blagajnik od 2005. godine. Osamdesetih i devedesetih Željko Gubijan je i predsjedao društvom, organizirao izlete i obavlja većinu aktivnosti vezanih uz vođenje Planinarskog društva Vrbovec.

Godine 2005. na mjesto predsjednika izabran je Dubravko Stipnček, dugogodišnji aktivni član društva, planinar koji je pohodio Mont Blanc, Everest trekking, Maroko, a naše planine, osobito Velebit pohodi konstantno. Organizirao je puno jednodnevnih i višednevnih pohoda za članove društva u Hrvatskoj, a i susjednim državama. Tajnica društva u to vrijeme bila je Nevenka Jakuš, dok Željko Gubijan postaje blagajnikom društva.

Današnjih dana PD Vrbovec broji između 30 – 40 članova i to iz više županija Organizira godišnje po nekoliko višednevnih izleta, među kojima je tradicionalni izlet za Veliku Gospu i doček nove godine, te više jednodnevnih izleta, ponajviše u okolna gorja: Kalnik, Medvednica, Samoborsko gorje, Ivanščica i druga. Predsjednicom društva na skupštini 2011. postaje Anica Hrlec, a tajnikom društva Đuro Leščić, a blagajnik je i dalje Željko Gubijan.

Cilj društva je popularizirati ljepote hrvatskih planina, podizanje svijesti o čuvanju prirode, važnosti rekreacije i izleta u prirodu te povećati broj aktivnih planinara u Vrbovcu i okolici.