Planinarsko hodočašće na Svetu Geru 31. siječnja 2011.

Članovi planinarskog društva Vrbovec (Anica, Karolina, Klement, Duc, Boca, Goran R. , Roman, Goran H. i Đuro) sudjelovali su na 18. planinarsko – molitvenom pohodu na Svetu Geru 30. siječnja 2011. S nama su bili i naši prijatelji iz PD Kalnik Križevci Dubravka i Dražen. Nakon kave u Krašiću, uputili smo se prema Sošicama gdje smo stigli oko 8.30 sati. Centar Sošica tog nedjeljnog jutra izgledao je kao mravinjak. Pristigli su brojni planinari iz Zagreba, Karlovca, Jastrabarskog i drugih krajeva Hrvatske. Pretpostavlja se da je oko tisuću planinara krenulo ih Sošica prema Svetoj Geri. Nakon okrijepe čajem i svježim pecivom krenuli smo u koloni prema vrhu, kako smo se penjali, snijega je bilo sve više, na dijelovima puta bilo je i magle ali s obzirom da nije bilo vjetra ni padalina uspon je bio ugodan.

Na Svetu Geru stigli smo oko podneva. U kapelici sv. Ilije svetu misu predvodio je monsinjor Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, uz: stojdraškog župnika i žumberačkog vikara Milu Vranešića, kaljskog župnika monsinjora Jurja Jerneića, novogradiškog župnika Pericu Matanovića i svetojanskog župnika velečasnog Josipa Gonana. Na prostoru oko kapelice moglo se je okrijepiti grahom, gulašem, kobasicama, kuhanim vinom i čajem te zagrijati pored vatre.

U povratku smo se podijelili smo se u dvije grupe, oni koji su bili spremni za malo više hodanja krenuli su prema Sošicama okolnim putem preko Pliješa i planinarskom doma na Vodicama, a ostali su se vratili istim putem. Na povratku su prijatelji iz Križevaca primili tužnu vijest o smrti svojeg kolega Gordana Matijasa Mandića. Po povratku u Sošice, nakon dana provedenog u snježnoj idili žumberačkih šuma oko 17 sati krenuli smo put Vrbovca.